lördag 25 april 2009

The Hanuman of the Himalayas

Under vår vistelse här har vi lärt känna en uppsättning färgstarka karaktärer, men jag tror att vi träffade den allra mest färgstarke i Choglamsar för några dagar sedan. Han är thangkamålare och går under namnet Tsering Phuntsok. En thangka är en slags mycket detaljerad målning med religiöst motiv som man kan se i buddhistiska kloster.

Vi träffade honom i den tibetanska hantverksbutiken i Choglamsar, som tydligen drivs av hans föräldrar. Han bjöd in oss till sin ateljé i närheten där han visade upp sitt hantverk, bjöd på te och berättade om sina projekt.
Som om inte thangkamålningen vore nog har han förutom modern konst en uppsjö andra projekt på gång, inklusive två böcker, en dokumentärfilm och ett hantverkscentrum. Dessutom extraknäcker han som skådespelare och har varit med elva filmer, däribland Sju år i Tibet. Sist men inte minst: han har en idé om att bygga ett enormt stenpalats mitt ute i ingenstans. Inte tillägnat någon person eller religion, utan bara för att det finns bra förutsättningar på platsen, och för att skapa en turistattraktion. ”It would take two hundred men ten years! Very easy! And in a thousand years people will come from all over the world to see it!”

Ett par dagar senare bjöd han oss på lunch på en liten tibetansk restaurang nära hans ateljé, och fortsatte prata. Hans engelska är inte fantastisk, men för en man som bara gått tre år i skola är den helt otrolig. Han berömde oss för vår fysik (”Big and strong! Not like the ladakhi!”) och beskrev sig själv som ”The Hanuman of the Himalayas” (Hanuman är den hinduiska apguden, vars främsta egenskap är hans storlek och styrka) och karln är verkligen något utöver det vanliga. Han är inte överdrivet lång för en tibetan, men bredaxlad och stark som en oxe. Han sticker dessutom ut från mängden med sitt långa hår och mongoliska skägg.
Apropå mongoler så påtalade han upprepade gånger att jag har ett mongoliskt utseende, och borde gifta mig med en tibetanska eftersom de tydligen tycker om den typen av ansikte. Han var så ivrig när det gällde detta att jag halvt om halvt väntade mig att han plötsligt skulle trolla fram någon kvinnlig släkting som han ansåg giftasvuxen. Det hände dock inte, men han lovade att höra av sig via mail. Jag väntar med spänning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar